FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Dragon Ball Kolekcja
Autor Wiadomość
ramzes9009 

Wysłany: 8 Lipiec 2010, 00:53   

WOW to jest cudem Okładka Na super poziome wpadła mi w OKO

lukaszplpl 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 01:19   

Deimos nie wiem, czy ty tak specjalnie, czy nie, ale zobaczyłem pierwszą okładkę Dragon Ball GT i tam w kredkach jest, że przedstawiają "Dragon Ball Z" :-D opisy dla mnie też są dziwne, a raczej może nie tyle opisy, co nazwy bohaterów w nich. W jednej piszę Goku w innej Son Goku, i nie wiem czy Krillin choćby jest poprawnie, bo amerykanie jak i Japończycy używają słowa "Kuririn", do innych się nie przypatrywałem, ale pewnie też by się coś znalazło. Ja tam nie pobieram ich, bo sam zrobiłem sobie, ale myślę, że inni użytkownicy chcieliby mieć jednakowo wszystko ;-) bo z tym Dragon Ball Z, przy okładce GT, to moim zdaniem błąd ;-) dziwię się, że pobrało to ponad 60 osób i nikt tego nie przytoczył :-P

DeimoS 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 01:42   

Jeśli chodzi o creditsy, to faktycznie błąd. :oops: Co do nazw postaci, to jest dobrze, raz jest son goku a raz goku, bo goku to po prostu skrót, chyba że jest niepoprawny to powiedz jak powinno być.

co do Krillin'a taka jest amerykańska pisownia, po japońsku faktycznie pisze się Kuririn.

Dzięki bardzo

Bardock 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 02:38   

Son Goku to pełna nazwa tak jakby, imię i nazwisko. Tak więc używanie samego Goku (imienia) bądź w ostateczności Songo jest równie poprawne. Wszystko zależy od woli autora. A i tak każdy fan wie o co chodzi. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Bardock 29 Lipiec 2010, 02:39, w całości zmieniany 1 raz  

lukaszplpl 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 09:44   

Bardock napisał/a:
Son Goku to pełna nazwa tak jakby, imię i nazwisko. Tak więc używanie samego Goku (imienia) bądź w ostateczności Songo jest równie poprawne. Wszystko zależy od woli autora. A i tak każdy fan wie o co chodzi. :mrgreen:

Songo mówił tylko lektor polski, więc to nigdy nie było i nie jest poprawne. Bo wątpię byś chciał powiedzmy, by takiego Michael ze skazanego nazywany, był Michał, czy Miki, czy jeszcze jakoś inaczej.

DeimoS moim zdaniem właśnie lepiej by pasowało Kuririn, bo Krillin nigdy nikt nie używa i nie czyta. To już lepiej brzmi Krilan normalnie xD Co do Son Goku, to tak mówili Japończycy w kilku odcinkach i to można by zliczyć na palcach ile razy, jednak zawsze pisali Goku, no ale wiadomo to już czepianie się ;)
Tak czy inaczej, okładki na pewno spodobają się nie jednemu fanowi, ponieważ są naprawdę na poziomie ;)
Ostatnio zmieniony przez lukaszplpl 29 Lipiec 2010, 09:46, w całości zmieniany 1 raz  

Bardock 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 14:44   

lukaszplpl napisał/a:

Songo mówił tylko lektor polski, więc to nigdy nie było i nie jest poprawne. Bo wątpię byś chciał powiedzmy, by takiego Michael ze skazanego nazywany, był Michał, czy Miki, czy jeszcze jakoś inaczej.

DeimoS moim zdaniem właśnie lepiej by pasowało Kuririn, bo Krillin nigdy nikt nie używa i nie czyta. To już lepiej brzmi Krilan normalnie xD Co do Son Goku, to tak mówili Japończycy w kilku odcinkach i to można by zliczyć na palcach ile razy, jednak zawsze pisali Goku, no ale wiadomo to już czepianie się ;)
Tak czy inaczej, okładki na pewno spodobają się nie jednemu fanowi, ponieważ są naprawdę na poziomie ;)

Dlaczego jest nie poprawne, każdy kraj ma swoje tłumaczenie i tych nazw używa, idąc dalej Twoim tokiem myślenia tak samo angielskie odpowiedniki powinny być nie poprawne ponieważ nie są oryginalne :roll: . To jakich nazw użyjesz w swoich okładkach to już tylko twój subiektywny wybór, i wybierzesz te nazwy które Tobie najbardziej pasują. Jednym podobają się japońskie (mi) drugim angielskie a jeszcze inni są przyzwyczajeni do polskich odpowiedników. :)

lukaszplpl 

Wysłany: 29 Lipiec 2010, 22:11   

Bardock napisał/a:
lukaszplpl napisał/a:

Dlaczego jest nie poprawne, każdy kraj ma swoje tłumaczenie i tych nazw używa, idąc dalej Twoim tokiem myślenia tak samo angielskie odpowiedniki powinny być nie poprawne ponieważ nie są oryginalne :roll: . To jakich nazw użyjesz w swoich okładkach to już tylko twój subiektywny wybór, i wybierzesz te nazwy które Tobie najbardziej pasują. Jednym podobają się japońskie (mi) drugim angielskie a jeszcze inni są przyzwyczajeni do polskich odpowiedników. :)

Jenak nie jest napisane, że zmienianie tego jest dobre. Powiem tak, czy ci się podoba czy nie, w oryginale, czyli mandze wszędzie jest tak samo, Goku, Kuririn itd. i to są oryginalne imiona wymyślone przez autora i czy się zgodzisz, czy nie taka prawda. ;) ) A w angielskim tłumaczeniu prawie imion nie zmienili, za to w polskim chyba wszystkie.

Odpowiedz do tematu